Månadens profil under juli 2012

Jan Jönsson är först ut som Månadens profil inom HästSverige. Under denna rubrik kommer vi att presentera spännande och erfarna personer inom hästvärlden.

Jan Jönsson är en person som har många titlar; OS-medaljör, ryttare, fälttävlanstränare, professor i ridkonst, lärare på Flyinge, landslagstränare........med mera, med mera.

Få ryttare i Sverige har så lång erfarenhet av aktiv träning och tävling som Jan Jönsson. Hans passion är fälttävlan men han har också tävlat i banhoppning och häcklöpning med galopphästar. Jan Jönsson har representerat Sverige inom fälttävlan på flera olympiska spel. Höjdpunkten var förstås 1972 vid OS i München när det blev ett individuellt brons med hästen Sarajevo. Han har också fem gånger blivit svensk mästare i fälttävlan.

Jan Jönsson är en rutinerad och mycket uppskattad tränare inom både hoppning och fälttävlan. Foto: Carin Wrange

Parallellt med sin egen ridning har Jan Jönsson varit en mycket engagerad tränare och ledare för ryttarna i fälttävlanslandslaget. Idag tränar han ryttare på olika nivåer och har ett stort engagemang inom unghästutbildningen inom hippologprogrammet vid SLU.

Sedan april 2011 är han adjungerad professor i ridkonst vid SLU med särskild inriktning på unghästutbildning, coachning samt ledarskap.

Fem frågor till Jan Jönsson:

1) Vad tycker du om kunskapssajten HästSverige?
Svar:
Det är bra att riktig kunskap om häst finns samlad på ett ställe.

2) Tycker du att upplägget med kunskap på olika nivåer (Veta, Veta mer och Veta mest) fungerar bra?
Svar:
Ja, det fungerar bra, men skulle fungera ännu bättre om läsaren får en vägledning vad som skiljer de olika nivåerna.

3) Är det något du saknar på HästSverige?
Svar:
Nej, inte i nuläget.

4) På vilka områden tycker du det saknas tillräcklig kunskap om häst?
Svar:
Hästkunskapen generellt har minskat, troligen på grund av av att många aktiva idag inte har hästkunniga föräldrar eller andra vuxna som kan stötta dem. Detta får bland annat till följd sämre kunskap om hur man förbereder och grundtränar sin häst för tävling. För att en tävlingshäst ska bli stark och tåla belastning måste det finnas en viss intensitet i träningen men den får inte vara ensidig och hålla på för länge. Förmågan att ”läsa av” sin häst tycker jag har minskat inom hästnäringen.

5) Finns det områden där vi har blivit bättre på hanteringen av hästar?
Svar:
Genom hippologprogrammet har nivån på dagens ridlärare höjts vilket även ger ökad kunskap och färdighet hos de elever som rider på ridskolor runt om i Sverige.