Månadens profil

Att få utveckla eleverna till trygga och positiva individer är drivkraften för Eva Gunsäter Lundin i hennes jobb som ridskolechef för Olunda ryttarförening. Möt Eva Gunsäter Lundin som är Månadens profil på HästSverige.

-Att alla känner sig trygga på ridskolan är otroligt viktigt och centralt för oss. Vi fokuserar därför väldigt mycket på säkerheten och har fått utmärkelsen och certifikatet Säker Hästverksamhet, berättar hon. Olunda ryttarförening startade sin verksamhe

Lång erfarenhet av hästar
Eva har jobbat med ridskoleverksamhet under hela sitt aktiva liv med hästar. Hon blev chef för Borlänge Ridklubb redan vid 26 års ålder och har därefter varvat olika ridskolejobb med tränaruppdrag inom främst hoppning.

Under 14 år drev Eva och hennes syster Anna en liten ridskoleverksamhet med shetlandsponnyer och C-ponnyer i Skålsta nära Knivsta. Så småningom utökades hästverksamheten med varmblodiga travhästar som togs emot för rehabiliteringsträning efter olika skador.

Alla ridlektioner och träning av travhästarna bedrevs enbart utomhus och det var slitigt att alltid vara utsatt för väder och vind. När Eva fick chansen att flytta sin lektionsverksamhet till Olunda gård var det lätt att ta beslutet. Sedan dess har det byggts såväl stallar som ridhus och ridbanor som är väl anpassade till dagens verksamhet.

Ständigt många projekt

Eva omgiven av några av sommarens ridlägerdeltagare på Olunda ryttargård samt kollegan Emma. Foto: Carin Wrange

På Olunda gård har Eva och hennes medhjälpare kunnat förverkliga många av alla idéer hon ständigt bär med sig. Olunda ryttarförening erbjuder aktiviteter, lektioner och kurser som passar många olika grupper, såväl killar som tjejer i alla olika åldrar.

Att bry sig om och stötta varandra går som en röd tråd genom klubbens vision. För att ingen elev ska känna sig utanför finns alltid kamratstödjare på plats inför och under lektionerna. De hjälper bland annat nya elever att komma till rätta i stallet, lära känna hästarna och ponnyerna och förstå hur verksamheten fungerar.

- När vi gjorde ett upprop inom klubben efter kamratstödjare fick vi många svar. Det känns härligt att flera av de äldre tjejerna vill hjälpa till att slussa in nya medlemmar, tycker Eva.

Vill behålla eleverna i sporten

Förutom vanliga ridlektioner från knatte-nivå för de allra yngsta och upp till pensionärsnivå, går det att få speciallektioner i hoppning, dressyr, voltige, tornerspel och working equitation. När ett nytt ridhus blev klart 2011 utrustades det med goda möjligheter för handikappridning.

Under 2013 startade klubben en talangsatsning där ungdomar mellan 10-20 år erbjuds möjlighet att träna på något högre nivå i hoppning eller dressyr på ridskolans hästar. Tanken är att det ska locka ryttare som fundera på att skaffa egen häst att stanna kvar i verksamheten.

Olunda ryttarförening är även med i projektet Team STIL, ett treårigt samarbete ihop med Sigtuna ryttarförening och Uppsala ponnyklubb. STIL står för samarbete, träning, intresse och ledarskap och tio ungdomar från varje klubb i åldrarna 14-20 år blev uttagna. Syftet är att dessa ungdomar ska få lära sig ännu mer om ridsport och vikten av samarbete.

Nominerad till Årets ridskola

Trygga hästar och ponnyer är en viktig faktor på Olunda ryttargård. Här är Eva med haflingerponnyn Walter. Foto: Carin Wrange

 2012 blev Olunda ryttarföreningen som en av tre ridskolor nominerad till Årets ridskola för sitt arbete. Det blev till slut ridskolan i Skellefteå som tog hem utmärkelsen men Olunda ryttarförening kände ändå en enorm stolthet över att vara en av tre utvalda ridskolor i hela Sverige.

- Det var otroligt roligt att vi blev nominerade och ett bevis på att vi gör rätt saker, säger Eva. Attityd och värderingar är viktiga inslag i vårt arbete med ungdomarna på ridskolan. Vi jobbar mycket med klubbens värdegrund och vi försöker ständigt förbättra vårt arbete för att stimulera våra elever för att vilja stanna kvar inom ridsporten.

För Eva innebär arbetet som ridskolechef många arbetstimmar per vecka, i princip året runt.

Men hon vill absolut inte byta sitt liv mot något annat. - I det här jobbet blir jag rik på upplevelser och glädje. Det är mer värt än pengar, säger hon med ett stort leende.

Fem frågor till Eva Gunsäter Lundin, ridskolechef hos Olunda ryttarförening:

1. Vad utmärker en bra ridskola?
Ridskolans största uppgift är att förmedla kunskap. En bra ridskola, välkomnar alla oavsett bakgrund och utvecklar varje individ utifrån deras förmåga. Gemenskap, samarbete och glädje är viktiga komponenter för att alla ska känna sig säkra och trygga.

2. Ni har startat ett projekt för att öka jämnställdheten inom sporten. Hur kommer det att bedrivas?

Jag tror att det är viktigt att visa att killarna också är välkomna till ridskolan och att man avdramatiserar begreppet ”tjejsport”. En bra väg att gå är samarbete med skolorna där vi redan deltagit i projektet idrottsfritis där både tjejer och killar deltog. Det är sporten och hästarna som ska var den gemensamma nämnaren. Vi kommer att erbjuda prova på aktiviteter och kombinera dessa med tex roliga samarbetsövningar, pizzakvällar mm tillsammans med stalltjejerna.

3. Hur ser du på framtiden för den svenska ridskolan?

Jag är optimist och tror att vi kommer att fortsätta vara en viktig plats för ungdomar som älskar hästar. Jag hoppas också att våra politiker ser ridskolan som en resurs och inser värdet av vårt arbete, där ungdomar på ett tidigt stadium får lära sig att ta ansvar, ta egna initiativ och samarbeta. På ridskolan är det så mycket mer än bara ridning och många barn och ungdomar tillbringar all sin lediga tid hos oss.

4. Vad lär sig era elever om hantering och skötsel av häst?

Vi börjar redan vid tidig ålder att lära barnen att hantera hästen på ett säkert sätt. Vi varvar teori och ridning och har olika utbildningsnivåer på våra grupper som beskriver vilka kunskaper man behöver för att flyttas upp till nästa grupp.
Alla övriga grupper har teori två gånger per termin, där vi tex pratar om hästens beteende, hästen sjukdomar, hållbara hästar mm. Vi har också bedrivit ett 3-årigt idrottslyftprojekt: hästkunskap, där vi haft föreläsare, clinics och utbildning för instruktörer, ledare och aktiva.

5. Kan kunskapssajten HästSverige användas inom undervisningen hos Olunda ryttarförening?

Det tror jag absolut! Det är mycket intressant läsning både för oss som arbetar med hästar och för de som inte har så stor erfarenhet eller kunskap. Vi kommer även att berätta om sajten för våra medlemmar. Ju mer kunskap vi får om hästen, desto säkrare blir vår hästhantering!

Läs tidigare Månadens profil på HästSverige:

Görel Nyman
Margareta Bendroth
Emma Thorén Hellsten
Åse Ericson
Flemming Winberg
Marcus Lundholm
Christina Planck
Jan Jönsson