Månadens profil november 2014

Christina Olsson står stadigt på två ben i hästvärlden. Hon känner sig lika hemma inom travsporten som i ridsporten. I hennes liv är det häst både under arbetstid som på fritiden. Läs mer om Christina Olsson som Månadens profil på HästSverige.

Hemma i Alfta i Hälsingland var Christina en hästtjej som många andra – med ett stort undantag! Hennes dröm var att skaffa en häst för att avla på.

Christina Olsson med några av hennes hästar på gården i Hälsingland. Foto: Privat

Både farfar och morfar var riktiga hästkarlar som födde upp ardennerhästar. Christinas farföräldrar hade både nordsvenskar och ardennerhästar som arbetshästar på gården i Hälsingland.

Men för Christina var det helt andra hästar som hägrade.

Redan från tio års ålder läste hon hingstkataloger och försökte klura ut vilka hingstar och stofamiljer som var framgångsrika inom den svenska varmblodsaveln. Hon läste också Travrondens vinternummer med alla hingstannonser. Tidningarna finns sparade än i dag.

Hon fantiserade tidigt om att köpa en gård och starta stuteri. För att kunna köpa sitt sto behövdes pengar, och Christina lyckades genom ihärdig lingonplockning jobba ihop tillräckligt för att ha råd med första avelsstoet.

Tuff start på avelsverksamheten

På den tiden fanns det knappt någon uppfödare av varmblodshästar i södra Norrland. Hon fick leta efter häst längre söderut i landet. Tillsammans med sin pappa åkte hon på hästpremieringar runt om i Mälardalen.

- Via kontakter hittade jag i Södermanland ett tvåårigt sto, Carmen, efter hingsten Nepal. Hon var rätt billig då hon hade en lättare kosmetisk skada i hasen som inte hindrade brukbarheten. Henne köpte jag.

Christina hade bestämt att Carmen skulle åka på betäckning med hingsten Rockad som stod på station hos Per Köling i Knivsta. Men när det var dags för betäckning på våren upptäcktes att stoet redan bar på ett foster. Hon hade blivit tjuvbetäckt av en ponnyhingst hos sin förra ägare. Resultatet blev ett föl som föddes i september hos den då 16-åriga Christina.

- Ja, det var en tuff start för mig som uppfödare men jag intalade mig själv att nu kunde det ju inte bli sämre i alla fall.

Nästa hingst som Christina valde ut blev Lambert, en av Flyinges många hingstar. Hon hade läst att Lambert gjort ett bra bruksprov och det fick avgöra. För att realisera betäckningen tvingades Christina och hennes pappa köra ner Carmen till hingsthållaren Holger Essgärde i Axvall nära Skara, cirka 40 mil enkel resa. På den tiden förekom ju inte inseminering inom hästaveln på samma sätt som idag.

Ville ha meriterat avelssto

Efter två föl undan Carmen hade Christina insett att hon behövde ett ännu ett sto om avelsarbetet skulle lyckas. Hon letade efter ett toppstammat sto med meriter från Elmiautställningen, där de allra bästa varmblodsstona i landet visades på den tiden.

Lakenda blev starten för den framgångsrika halvblodsavel Christina har bedrivit under många år. För närvarande finns tre ston i avel, varav ett är varmblodig travare. Totalt äger hon och sambon Stefan just nu 12 hästar.

Ett 50-tal avkommor har fötts på gården Gäddvik i Hälsingland under åren och just nu har hon några egna riktigt väl presterande hästar som syns inom sporten genom hingstarna A´ha och Adriano. Åttaårige A´ha tävlar svår klass i dressyr med Jeanna Högberg i sadeln och sexårige Adriano medelsvår klass med Pernilla André Hokfelt.

Bland de hästar hon fött upp men sålt, finns just nu två som tävlar svår dressyr och ytterligare fyra i medelsvår. Hennes uppfödningar tävlar även med framgång inom fälttävlan och hoppning.

Stofamiljen spelar stor roll

Även om det är två hingstar som just nu är Christina Olssons stjärnhästar är stonas kvaliteter och härstamning som är en mycket viktig faktor i hennes uppfödning. Hon är nästan fanatiskt intresserad av hur olika stolinjer och hingstar har nedärvt sig, genetiken ligger henne varmt om hjärtat.

Hur viktig denna kunskap är får Christina ofta bevis för när hon verkar som domare inom den svenska varmblodsaveln. Hon granskar varje år ett stort antal hästar i olika åldrar.

Christina Olsson hälsar på Balou de Rouet, en av många kända hingstar inom aveln för hopphästar. Foto: Privat

- Jag tittar ständigt på hästar och försöker följa vissa linjer och stammar. Varje år ägnar jag många helger åt att vara domare på fölmönstringar, treårstester, kvalitetsbedömningar och bruksprov. Jag lägger också mycket tid att läsa hingstkataloger, fackmedia med mera.

Den egna ridningen ligger numera helt på hyllan för Christinas del. Och även om hon hann med en hästskötarutbildning på Flyinge samt har arbetat som ridlärare innan hon utbildade sig till husdjursagronom vid SLU i Uppsala, så har aveln varit hennes främsta intresse.

- Visst var det fantastiskt roligt att få vara på Flyinge och rida en del av de hingstarna som Dragon och Maraton, men avelsarbetet är det som gäller för mig numera, till viss del beroende på ålder och tid.

Avelsansvar inom travsporten

Under sin agronomutbildning lyckades Christina tjata till sig kurser som innehöll någon form av häst på schemat, flera hade koppling till travsporten. Hennes första jobb efter agronomutbildningen blev som husdjurskonsulent vid Lantbruksnämnden i Falun där hon bland annat var aktiv i hästfrågor.

Hur bra blir morgondagens svenska travhäst? Som chef för avelsavdelningen inom Svensk Travsport har Christina Olsson ansvar för hur avelsarbetet bedrivs. Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75

De senaste tjugo åren har Christina varit yrkesverksam inom travsporten.

Uppgifterna har varierat, hon har bland annat arbetat med utbildning av travtränare och varit generalsekreterare på ASVT (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen).

Sedan 2006 är Christina chef för avelsavdelningen inom Svensk Travsport, vilket innebär mycket administrativt arbete med registreringar, hästpass, avelsvärderingar och allt övrigt som hör ihop med aveln av den svenska varm- och kallblodiga travhästarna.

Hon ser inga problem med att röra sig mellan ridhästaveln och travsportens avel. Tvärtom har de två hästvärldarna närmat sig varandra mycket under åren. För 20 år sedan upplevde hon fler stängda dörrar än idag.

- Det är just hästarna som är min absoluta huvudfokus inom travsporten och oavsett vilken hästras vi ägnar oss åt är ju hästintresset gemensamt. Jag känner mig priviligierad att få arbeta med mitt stora intresse.

Dålig lönsamhet har länge varit ett problem inom hästaveln. Här några avelsston med föl på bete. Foto: Carin Wrange

Inom såväl ridsporten som inom travet har aveln de senaste åren kämpat med vikande betäckningssiffror och dålig lönsamhet, men Christina ser ändå framtiden an med positiva förhoppningar.

-Inom travaveln har antalet betäckta ston faktiskt ökat i år vilket känns väldigt positivt. Inom ridhästaveln tycker jag fortfarande det finns ett glapp när det gäller förädlingen av de unga hästarna. Det är svårt för uppfödarna oavsett ras att betala och få betalt för vad det faktiskt kostar att ta fram en unghäst inför försäljning.

- Vi är i Sverige mycket duktiga på att föda upp hästar. Svensk travhästuppfödning är tillsammans med Frankrike och USA världsledande och år har till exempel svenskfödda Maharajah vunnit Frankrikes största lopp Prix D´Amerique och Sebastian K satt världsrekord i USA.
- Även svenska hopphästar firar stora framgångar på de internationella arenorna och intresset från utländska intressenter har ökat påtagligt. Bara i år har flera svenska hopphästar, bland annat Fendi och Titan, sålts utomlands.

Fem frågor till Christina Olsson

1. Vilka råd vill du ge till en stoägare som vill börja avla?
Ha en tydlig målsättning med din avel och se objektivt på ditt sto. I ridhästaveln är det viktigt att du vet vad du vill med dina föl/ din uppfödning? Passar stoet för din egen avelsmålsättning? Det kommer inte att bli som du alltid hoppats även om du har ett mål, men utan mål vet du inte ens om eller när du lyckats.

2. Hur ska man tänka när det gäller att välja hingst?
Börja med att granska ditt sto och var ärligt mot dig själv. Det är betydligt större variation mellan bästa och sämsta sto än bästa och sämsta hingst. Sen skall hingstvalet komplettera ditt sto och i linje med vad du vill uppnå. Hingstannonser är reklam och kan aldrig ersätta värdet av att själv se och träffa hingsten.
Tänk igenom om du vill chansa på en ung oprövad hingst som både kan vara vinst eller nitlott eller om du vill använda en som är beprövad i aveln. Tar du den som är beprövad, använd då den statistik och information som finns för att se om han passar ditt sto.

3. Vad är det första du tittar på hos en häst?
Helheten och hästens själ/personlighet. Sättet att röra sig och visa upp sig, oavsett om det är en trav-, dressyr- eller hopphäst. Efter dessa första intryck kommer förstås alla delegenskaper som extremiteter, kroppsbyggnad, travaktion, enskilda gångarter, hoppförmåga mm.

4. Vad kan göras för att öka lönsamheten inom hästavel?
Ökad efterfrågan på våra hästar ökar också uppfödarnas och ägarnas möjlighet att sälja och därigenom viljan att betäcka stona. Vi måste marknadsföra och tala om att svenska hästar är bra och inte alltid vara så svenska och sätta ljuset under skäppan.
Vi måste också arbeta med kostnaderna och formerna för uppfödning. Det är förhållandvis dyrt att föda upp hästar i Sverige och allt större del av vår befolkning bor i städerna och hästuppfödning hör hemma där markerna finns på landsbygden. För travets del är tävlingssystemet och dess utformning samt uppfödarpremierna mycket viktiga. På ridhästsidan tror jag på olika samarbeten mellan uppfödare och ryttare för utbildning av hästarna.

5. Hur ser du på ”nya” marknader för hästförsäljning som t ex Kina?
Det är förstås mycket intressant med nya marknader och det är viktigt att vi från svenskt håll är med och bearbetar dessa. Det ger sig inte av sig självt och just nu känns det som om en del andra länder har varit och är mer offensiva än vad vi är. Vi får inte stå kvar på perrrongen när tåget går.

Vill du veta mer om Christina Olssons hästar, besök www.stallhipponews.se

Läs tidigare Månadens profil på HästSverige:
Hans Delling
Agneta Egenvall
Anders Eriksson
Anna Bergh
Göran Åkerström
Lena Olsén
Maria Hagman Eriksson
Elke Hartmann
Anna Forssell
Lena Wallin
Sofia Folestam
Pia Haubro Andersen
Linda Rick
Marie Rhodin
Eva Gunsäter Lundin
Görel Nyman
Margareta Bendroth
Emma Thorén Hellsten
Åse Ericson
Flemming Winberg
Marcus Lundholm
Christina Planck
Jan Jönsson