Månadens profil december 2014

En passion för islandshästar och ett glödande intresse för genetik förde Thorvaldur Arnason till Sverige i slutet på 1970-talet. Här utvecklade han BLUP för islandshäst.

Nu många år senare satsar han på sin tävlingskarriär på landslagsnivå i flygande pass. Möt Thorvaldur Arnason som Månadens profil på HästSverige.

Två slitna böcker om islandshästar blev början på en livslång gärning för rasens utveckling. Hemma på Island fanns inga hästar hos familjen Arnason men när Thorvaldurs pappa gav sonen två böcker om avel så tändes ett intresse. Två år senare köpte Thorvaldur sin första islandshäst för konfirmationspengarna.

Dagur från Knubbo är en av Thorvaldur Arnasons tävlingshästar. Foto: Carin Wrange

Några år senare läste han till agronom vid en lantbrukshögskola på Island. Vid sidan om studierna red han in hästar åt andra. På den tiden fanns det få möjligheter att fördjupa sig i kunskap om avel och genetik på Island.

Thorvaldur åkte 1975 till Edingburgh och pluggade in en Master of Animal Science. Utbildningen gällde alla djurslag men eftersom han hade med sig en del data från isländska avelsbedömningar kunde han nu göra sina första analyser.

- Jag hade fantastiska lärare inom genetik som lärde mig massor. Och så hade jag fått nys om BLUP-metoden som användes i USA för avelsvärdering av tjurar, säger Thorvaldur.

BLUP står för Best Linear Unbiased Prediction och ger information om vilka individer inom en ras som är de avelsmässigt bästa med avseende på olika egenskaper.

På den 1970-talet fanns ingen BLUP utvecklad för häst, metoden användes då främst för nötkreatursavel. Thorvaldur såg till att ändra på det.

- Jag fick en doktorandtjänst inom genetik vid SLU i Uppsala och inom den utvecklade jag den första BLUP-metoden för häst, och då specifikt islandshäst.

Till  SLU kom han tack vare professor Knut Rönningen och som huvudhandledare fick han Jan Philipsson. Det var en stimulerande miljö för Thorvaldur att få utveckla nya metoder för ökade avelsframsteg. Och det blev precis ett så bra verktyg som han anade några år tidigare.

BLUP har utvecklat avelsarbetet

Den varmblodiga travhästen var nästa ras som BLUP utvecklades för. Thorvaldur arbetade tillsammans med Margareta Bendroth, Jan Philipsson och Anders Darenius på 1980-talet för att ta fram den. Sedan dess har fler och fler raser kommit med, bland den varmblodiga ridhästen (SWB). Med BLUP som bas har flera forskningsprojekt vid SLU kunnat genomföras om hästavel.

- För att BLUP ska kunna användas inom avelsarbetet förutsätts att det finns mål för att förbättra vissa egenskaper inom rasen och digital registrering av härstamning och egenskaperna, säger Thorvaldur.

Inom några hästraser i Norden finns stor risk för inavel på grund av för liten population. Det gäller bland annat flera norska raser som döle, fjordhäst, nordland och kallblodstravaren.

I Sverige har såväl gotlandsrusset som den nordsvenska brukshästen haft problem med vikande antal individer. För sådana raser fungerar BLUP-metoden betydligt sämre om den inte kombineras med metoder som syftar till att bevara den genetiska variationen.

Ett 40-tal islandshästar har vuxit upp på gården Knubbo. Här är några från fjärde generationen. Foto: Carin Wrange

Thorvaldur har sedan 1986 arbetat med rådgivning inom avel med islandshäst, varmblodig och kallblodig travare. I samma veva började han utveckla sin egen avel av islandshäst.

Han har dock aldrig gett upp sin passion för forskning inom avel och är författare och medförfattare till över 40 granskade vetenskapliga artiklar och har handlett fyra doktoranter, bland annat som professor vid Lantbruksuniversitetet på Island.

Thorvaldur köpte några ston på Island i slutet av 1980-talet som har utgjort basen i hans uppfödning. På gården Knubbo nära Morgongåva i västra Uppland finns i dag fjärde generationen från dessa ston. Ett 40-tal avkommor har vuxit upp där.

För närvarande har Thorvaldur och hans fru Eva sjutton islandhästar hemma och några av dem är numera tävlingshästar på hög nivå, främst inom speedgrenen flygande pass men även tölt, femgång och fyrgång.

Seriös satsning gav resultat

- Även om jag har ridit islandshäst i hela mitt liv bestämde jag mig för fem år sedan för att börja träna och tävla på allvar. Nu har jag blivit en av ryttarna i svenska landslaget.

Thorvaldur Arnason rider istävling i tölt på egna uppfödningen Frisk från Knubbo. Foto: Bengt Hallberg

Att bli uttagen till landslaget vid 65 års ålder måste vara väldigt unikt, men Thorvaldurs insatser de senaste åren skäms inte för sig, han bekymrar sig inte för att flera av konkurrenterna är hälften så gamla som han. Han tycker om att tävla och skräms inte av farten.

Redan första året han tävlade på allvar, 2009, vann han SM i 150 meter pass med Huginn från Knubbo. Den framgången fick honom att satsa ännu mer. Med den isabellfärgade Thyrnir från Knubbo har han ridit på rekordtiden 21.8 sekunder på 250 meter och 7.4 sekunder över 100 meter pass, vilket innebär en fart på cirka 50 km i timmen!

Se Thorvaldur rida sina islandshästar via klipp på Yotube:

Träning hemma i Knubbo med två hästar  
Tävling i flygande pass på Romme travbana 2013
Intervju med Thorvaldur på Romme travbana 2013
Internationell tävling i Zachow 2013

- En bra passhäst måste ha både balans och explosivitet för att prestera hela loppet. För mig som ryttare är det också viktigt med bra balans. Jag försöker trycka på med sitsen, samtidigt som jag undviker att hamna i bakvikt, ungefär som vid utförsåkning.
Även om Thorvaldur nu kan kalla sig pensionär vad gäller åldern, är han ovanligt vältränad och smidig. Sonen Jakob är framgångsrik höjdhoppare på elitnivå och hans träningsupplägg har inspirerat Thorvaldurs träning av såväl sig själv som hästarna.

Vill ha glada hästar

Årets tävlingar har resulterat i många prisbucklor och rosetter. Foto: Carin Wrange

- Jag försöker anpassa träningen till varje individ. Det är viktigt att hästarna tycker jobbet är roligt. 80 procent av tiden ska de ha kul och 20 procent kan vara krav. Då blir det bäst. Och för min egen del tränar jag en del löpning och styrketräning, plus att jag varje morgon jonglerar med bollar stående på ett ben för att träna balans, koordination och koncentration.

Hemma i Knubbo har Thorvaldur idealiska förhållanden för såväl avel som träning. En ovalbana finns anlagd samt att det finns gott om skogsvägar med olika underlag att rida på. 2014 har varit ett riktigt bra tävlingsår för Thorvaldur och hans hästar med såväl SM-seger, silver på Nordiskt mästerskap som dubbel vinnare av championat för flygande pass som arrangerades i Tyskland.

- Just nu satsar jag rejält på tävlingarna med målet inställt på deltagande i VM för islandshästar 2015. Jag har till och med valt att lämna bort några unghästar för inridning. Det vore ju inte så bra om jag ramlade av och slog mig just nu när jag förbereder mig för det stora målet.

Fem frågor till Thorvaldur Arnason:

1. Hur har aveln av islandshäst förändrats via BLUP?
BLUP-metoden har varit ett viktigt redskap för uppfödare av islandshästar. De senaste åren har framstegstakten varit stor när det gäller de egenskaper som ingår i avelsmålet för islandshästar. Effektiv avelsvärdering av avelshästarna och bra publicering av avelsindex på den webbaserade databasen Worldfengur har säkert spelat stor roll i den utvecklingen.

2. Du har även utvecklat ett verktyg som hjälper stoägare välja rätt hingst, hur fungerar det?
På Worldfengur kan man på enkelt sätt välja rätt hingst till sitt sto baserat på avelsindex för önskade urvalskriterier, länder där hingstarna är verksamma, säkerhet på hingstarnas index och accepterad inavelsgrad i avkomman. Förutom att få avelsindex och inavelsgrad hos den förväntade avkomman visas sannolikhetsgrader för möjliga färger som kan uppstå i avkomman samt sannolikhet för genotyp avseende passgenen.

3. Om du vuxit upp i Sverige, vilken hästras eller inriktning hade du då valt?
Svårt att säga. Men det är säkert att att jag hade hållt på med häst av något slag. Jag är fascinerad av varmblodstravaren som verkligen är en atletisk häst, dessutom gillar jag farten. Så troligen hade det blivit travsport.

4. När du tävlar, blir du aldrig rädd för den höga farten?
Nej aldrig. Desto snabbare desto roligare!

5. Vad är ditt stora mål inför tävlingssäsongen 2015?
Mitt största mål för 2015 är att förbereda mig själv och min häst Thyrnir från Knubbo på allra bästa sätt för att uppnå toppform till VM för islandshästar som äger rum i danska Herring i augusti. Framför allt skall jag ha kul på vägen och njuta av livet och samvaron med mina hästar.

Läs om tidigare Månadens profiler inom hästnäringen via länken.