Månadens profil december 2013

För Sofia Folestam, Månadens profil under december, har hästar alltid varit viktiga. Perioder med hästjobb både i Sverige och utomlands samt studier till husdjursagronom vid SLU gav henne för några år sedan chansen att börja jobba på riksanläggningen Flyinge i Skåne.

Sofia Folestam är lärare för hipppolog-studenterna på Flyinge. Foto: Anna Nyström

Sofia är nu kursansvarig för biologikursen på 20 högskolepoäng som hippologerna i årskurs 1 läser under sitt första år och för flera kurser som hippologerna i åk 3 läser. Hon och undervisar dessutom i  genetik, avel, och foder och vetenskapligt skrivsätt samt handleder hippologiprojekt och examensarbeten. Ett drömjobb för en hästtjej med rötterna i Skanör och uppvuxen i Oxie utanför Malmö?

-   Ja, det är häftigt att befinna sig i miljön på Flyinge. Här finns så mycket som handlar om häst. Fina hästar, duktiga ryttare och skickliga tränare. Mitt arbete här är intressant och väldigt varierande. Utöver lärarjobbet får jag hugga tag i diverse olika uppgifter när vi har tävlingar och andra evenemang.

Sofia Folestam har tävlat flera hästar i fälttävlan. Foto: Victoria Johansson

Just den ”andra biten” av jobbet har Sofia nyligen fått uppmärksamhet för. Hon känner ett  starkt engagemang för miljöfrågor och tog initiativ till bland annat bättre sopsortering på Flyinge, såväl i vardagen som på tävlingar och evenemang.

Första miljömärkta tävlingarna
Under 2013 lyckades Flyinge genomföra de första ridsportevenemangen som miljömärktes i Sverige.  Det var Nordiska mästerskapen i dressyr och hoppning under september, samt Flyinges Grand Prix-tävlingarna i hoppning under november.  Sofia var en drivande motor bakom arbetet  med starkt stöd av Flyinges VD, Marianne Lilja- Wittbom.

-Det innebar mycket arbete både inför och under tävlingarna. Vi började med att göra en grundlig planering där det bland annat ingick flera kommunikationsinsatser. Den egna personalen utbildades för att få en inblick i vad som ska slängas i vilken fraktion och hur källsortering kan bidra till minskat avfall och ökad återvinning. Ny utbildning är på gång inom hållbar konsumtion och energirådgivning.

Hoppclinic för bästa samlare
Nästa steg var att kommunicera med de tävlande och även det stora antalet besökare. Skyltar på området, insatser av speakers och information på Flyinges hemsida och i ryttarmeddelande uppmanade alla att begränsa förbrukning av el och  vatten samt lämna tillbaka och sortera sopor.Besökare som samlade ihop PET-flaskor fick vara med och tävla om biljetter till Flyinges clinic för Rolf-Göran Bengtsson den 4 januari.

-  Vi såg också över de varor och tjänster som köps in så att leverantörerna har en miljöpolicy eller liknande. I restaurangenserverades miljömärkt mat, även Fairtrade-märkt, och alltid ett vegetariskt alternativ. I stället för att sälja vatten på flaskavalde vi att servera kranvatten.

För de tävlande såg Flyinge till att erbjuda  shuttle-service mellan tävlingsområdet och hotell  i bland annat Lund för att minska ner antalet privata resor.  Från Ideon i Lund fick de låna cyklar som såväl personal som besökare kunde låna för att ta sig runt på anläggningen.

Början på omfattande miljöarbete
Sofia berättar att de evenemang som Flyinge fick miljömärkning för, bara var en början på anläggningens miljöarbete. Framöver vill Flyinge bli bättre och bättre på detta.

Inom kort kommer en miljöstation att invigas på området och det genomförs byten av belysning i ridhus och övriga utrymmen. En åtgärd som fullt utbyggd innebär en besparing på 300 KWH per år, ungefär en halvering mot tidigare kostnad.

Flyinge kommer även att anläga en central fjärrvärmeanläggning där gödsel och flis ska stå för bränslet. Ett ytterligare komplement blir uppsättning av solceller för energiproduktion.

Vill jobba mer med foder
Under sin utbildning till husdjursagronom vid SLU väcktes Sofias intresse för utfodring av hästar. Hon fick ta del av nya forskningsrön och förstod hur viktigt det är för hästars hälsa och beteende att de ges stora mängder grovfoder.

Studenterna på hippologprogrammet får plugga mycket foderlära med Sofia som lärare. Men om hon fick önska sig någon förändring i jobbet så vore det att få arbeta mer praktisk med utfodring av Flyinges hästar tillsammans med stallcheferna.

Förutom jobbet på Flyinge hinner Sofia även med att träna sin unghäst med sikte att tävla i fälttävlan.Hästen står uppstallad en bit ifrån Flyinge, men som personal får Sofia nyttja mark och banor som hör till riksanläggningen.

- Jag har även, som en personalförmån,fått träna terränghoppning för Janne Jönsson, vilket var väldigt kul, säger hon.

Fem frågor till Sofia Folestam, lärare på Flyinge:

1.Du har arbetat med fälttävlanshästar i både Sverige och på Irland. Hur viktig är den erfarenheten för ditt jobb idag?
Självklart är det viktigt att ha praktisk erfarenhet i ämnet man undervisar i, speciellt när det handlar om levande djur, individer vi egentligen vet så lite om. Det vore optimalt att parallellt med mitt nuvarande jobb även arbeta praktiskt med hästar, men tiden räcker tyvärr inte till. Att kunna relatera ny kunskap till vad man gör eller har gjort är mycket värdefullt, såväl för lärare som för student.
2. En gång i tiden red du travhästar och drömde om att få tävla i monté. Är det något du fortfarande vill göra?
Nej, det är inte en dröm längre. Jag har dock provat på det, när jag bodde i Värmland. Min bästa vän där hade en stor travhäst som jag fick prova att rida monté på. Vi red och hennes sambo tog tiden. Montésadel, montétyglar och massor med man i mina händer. Det var häftigt!
3. Vad vill du att hippologstudenterna ska få med sig från sitt första år på Flyinge?
En ökad nyfikenhet på hur hästen fungerar, en holistisk syn på hästen, en god insikt i hästnäringen och att de har förstått hur svårt det är att verkligen veta hur saker och ting fungerar.
4. Du har även arbetat som hästlärare på ett naturbruksgymnasium, vad är den stora skillnaden?
En stor skillnad för mig är att jag inte undervisar i all hästkunskap utan kan fördjupa mig i mina främsta områden, foder och genetik. Det är en stor utmaning för mig att ha koll på det senaste inom forskningen, men det är förstås samtidigt kul och stimulerande. En annan skillnad är det vetenskapliga förhållningssättet som krävs på universitetsnivå. Studenterna behöver vara källkritiska och noggranna med vem och vad de refererar till. De ska ha belägg för sina påståenden och är det inte vetenskapligt bevisat så bör det istället vara väl beprövat av erfarenhet.
5. Hur ser du på innehållet på HästSverige, går det att använda i undervisningen på olika nivåer?
Ja det går absolut. HästSverige var ett efterlängtat initiativ. Det är toppen att kunna hänvisa studenterna till hemsidan för trovärdig information och sökfunktionen är en tillgång. Foderstatsprogrammet är ett bra komplement till foderstatsberäkningen som studenterna gör för hand och är en resurs för alla som vill räkna ut hur mycket näring hästen får i sig. De olika självtesten är bra och nyttiga att göra för alla hästfantaster.

Text: Carin Wrange, HästSverige 2013-12-01

Läs tidigare Månadens profil på HästSverige:
Pia Haubro Andersen
Marie Rhodin
Eva Gunsäter Lundin
Görel Nyman
Margareta Bendroth
Emma Thorén Hellsten
Åse Ericson
Flemming Winberg
Marcus Lundholm
Christina Planck
Jan Jönsson
Linda Rick