Månadens profil juni 2016

Hennes första egna häst var ett engelskt fullblod och det blev början på en livslång kärlek till rasen. I dag arbetar Helena Gärtner för Svensk Galopp och ser fram mot ett uppsving för sporten när nya banan Bro Park invigs inom kort.

Helena Gärtner har fyra dräktiga fullblodsston hemma på gården. Här med Lovely Eyes. Foto: Carin Wrange

Möt Helena Gärtner som Månadens profil under juni månad.

Precis som många andra hästtjejer började hon rida på ridskola i unga år. Helena tillbringade mycket tid på ridskolan i Helsingborg. Till en början, när hon var nio år, red hon lektion på ponny men ganska snart blev det bara stor häst.
När hoppryttaren Göran Casparsson blev ridhuschef i Helsingborg fick Helena chansen att hjälpa till med hans tävlingshästar, bland annat Florette som gick svår klass. Den erfarenheten ledde vidare till kontakt med tävlingsryttaren Marianne von Geijer på Vegeholm, några mil från Helsingborg, som hade ett helt stall med fina hopphästar.

- Mariannes bästa häst var då holsteinerstoet Mazurka. Med henne vann hon SM i hoppning 1971, på hemmaplan i Helsingborg dessutom. Marianne var första kvinnan att vinna SM i hoppning. Det var häftigt!

Helena jobbade regelbundet med Mariannes hästar, bland annat följde hon med på tävlingar både i Sverige och utomlands.

- Det var en spännande tid men tyvärr försummade jag skolan under de åren, vilket kanske inte var så bra. Jag hade drömmar om att utbilda mig till veterinär men betygen räckte inte riktigt till.

Hoppkarriär byttes mot galopp

Med egna fullblodet Silver Jinks tävlade Helena Gärtner hoppning upp till medelslvår klass. Foto: Privat

Efter skolan började Helena istället arbeta som djursjukskötare vid Helsingborgs djursjukhus och fick under de åren möjlighet att köpa egen häst. Det blev fullblodet Silver Jinks som hade gått löp men som Helena snabbt skolade om till hopphäst. Med honom tävlade hon upp till medelsvår klass. Tyvärr stoppades karriären av en ful fraktur i hovbenet och hästen fick avlivas.

Efter utbildning till mellanstadielärare flyttade Helena 1984 med sin blivande man Per Arvidsson till gården Navesta i Södermanland. Här fanns lämpliga marker för träning av hästar och Helena köpte åter ett fullblod, denna gång med ambitionen att bli amatörtränare inom galopp. Fram till 2007 tränade hon själv ett antal fullblodshästar. Terrängen hemma i Södermanland gjorde det möjligt att jobba hästarna såväl i backe som på slät mark. Flera av dem tävlade framgångsrikt i slätlopp och Helena (ibland även Pelle) fick njuta av att stå i vinnarcirkeln vid många tillfällen.

Sedan några år tillbaka har Helena slutat att rida och nu är det bara avel av engelskt fullblod som gäller. Hemma har hon just nu fyra dräktiga ston som förhoppningsvis föder fyra fina föl våren 2017.

- Alla våra ston har tävlingsmeriter, det är viktigt att de har presterat innan de får föl, tycker Helena.

Helena i vinnarcirkeln med hästen Turfman, riden av Per-Anders Gråberg.
Per Arvidsson och Helena med Reggie Boy som reds av Chris Cordry.

År 2000 fick Helena en halvtidstjänst på Svensk Galopp. Det var en helt ny tjänst med ansvar för utbildning. Så småningom byggdes det på med ungdomssatsningen Ung Galopp, och därefter kom ansvar för licenser, djurvälfärds- och regelfrågor. Idag är hon administrativ chef och är chef för de som arbetar med avel och registrering samt IT och hemsida. Hon var också ansvarig för Riksgaloppen, ett projekt som Svensk Galopp drev under fem år.

- Uppgifterna inom Svensk Galopp är så pass många att jag till slut fick lägga amatörtränandet på hyllan, vilket jag gjorde 2007. Jag har ett fantastiskt roligt jobb men också ganska krävande. Det är svårt att vara ledig.

Om några veckor hålls den stora premiären på nya galoppbanan Bro Park i Upplands-Bro som ligger några mil norr om Stockholm. Den ersätter Täby galopp som nyligen hade sina sista tävlingar på en anläggning som varit i drift i 56 år.
Förväntningarna på Bro Park, som början på en ny epok, är stora inom Svensk Galopp. Även om sporten är stor internationellt så har den tappat volym i Sverige. Det är lite färre hästar i träning, det föds färre föl och flera stora uppfödare har slutat.

- Att vända den negativa trenden är allas ansvar. Jag är mycket involverad i arbetet att få fler unga att börja jobba inom galoppen, antingen som ryttare eller i stallarna. För unga människor som vill ut i världen är det ju en fantastisk chans. De kan få jobb i många länder där det finns galoppsport. Det finns flera duktiga svenska ungdomar som har tävlat internationellt med stor framgång.

Snabbaste hästen vinner

Det går fort när galopphästar tävlar. Foto: Stefan Olsson

De flesta ungdomar inleder sin karriär inom ponnygaloppen och här menar Helena att många fler kan hänga på. Det behöver inte vara någon särskild ras eller inriktning på ponnyn för att det ska vara möjligt att tävla.

Helena tycker själv att galoppsporten är det häftigaste man kan se inom hästsport. Inom galopp får hästarna verkligen chansen att prestera jämfört med en del andra hästsporter där de blir bedömda av domare. Enkelt uttryckt, den häst som springer fortast är den som vinner!

På Bro Park, som förfogar över 190 hektar mark, har det skapats mer utrymmen för att hästarna ska kunna leva mer naturligt än till exempel på Täby. I Bro är hagarna fler och större och det finns både gräs och sandhagar att välja på. Även storleken på boxarna i stallarna har ökats på den nya anläggningen.

För en galopphäst i träning är prislappen per månad cirka 12 000 kr och då tillkommer kostnader för veterinär och rena tävlingskostnader (anmälningsavgifter och jockeyarvoden). Det blir allt vanligare att äga andelar i en eller flera hästar. Man kan äga allt från en hudradel och uppåt.

Bra underlag förebygger olyckor

Galoppsporten är den hästsport som når upp till de högsta hastigheterna, upp emot 65 km/h. Farten bidrar förstås till att såväl häst som jockey kan skadas svårt om något inträffar, och visst förekommer det skador, det förnekar inte Helena.

- Vi försöker jobba förebyggande på flera sätt. När det gäller hästarna så är underlaget oerhört viktigt. En allvarlig skada på hästen utgör en risk för ryttaren. På Bro Park kommer vi att kunna rida fler löp på gräs än vad som varit möjligt på Täby, vilket är positivt. Gräsbanan har en betydligt längre omkrets här och är betydligt bredare, säger Helena. 

 I ryttarens utrustning ingår självklart både hjälm och skyddsväst vid alla ritter. Träning i fallteknik är en ytterligare åtgärd för att klara av incidenter. I Sverige är nära hälften av alla aktiva jockeys kvinnor. I de flesta fall arbetar en jockey (såväl kvinna som man) som frilans vilket innebär att de rider för olika tränare och hästägare. Förutom att rida tävlingslöp rider de också många hästar i träning.

Fyra frågor till Helena Gärtner:

1. Finns det en framtid för galoppsporten i landet? Självklart! Jag hoppas att fler ungdomar vill pröva att rida fort med sina ponnyer och att fler vill pröva att äga galopphäst, varför inte i konsortieform tillsammans med vänner? Kom och titta själv på Nationaldagsgaloppen på Gärdet eller på premiären på Bro Park den 19 juni.
2. Hur många galopptränare (proffs och amatörer) finns det i Sverige?
210 amatörtränare och nästan 60 proffstränare.
3. Inom galopp används alltid startboxar, är det bästa sättet att starta ett lopp?
Ja det är det bästa sättet att starta alla slätlopp. Hinderlopp där det går lite långsammare och distanserna är längre startas inte från startboxar.
4. Varför är det engelska fullblodet din favoritras?
Enkel fråga. Jag har alltid gillat att rida fullblodshästar. Samarbetsvilliga, lättlärda, spänstiga och väldigt vackra hästar. Tyvärr finns det ett motstånd hos vissa att pröva fullblod som ridhästar, men de som prövar fastnar för rasen!