Månadens profil maj 2016

För fem år sedan förändrades livet drastiskt för Felicia Grimmenhag. I en trafikolycka förlorade hon bägge sina ben när en bil med hög fart körde in i hennes moped. Idag är hon, vid 22 års ålder, en lovande dressyrryttare på väg in i landslaget för pararyttare.

Felicia Grimmenhag rider dagligen sin häst Purissima. Foto: Carin Wrange

Möt Felicia Grimmenhag som Månadens profil på HästSverige.

- Jag bestämde mig redan på sjukhuset att jag skulle upp på hästryggen igen, trots att bägge mina ben behövde amputeras efter olyckan, berättar hon.

Nio veckor senare kunde hon realisera sitt beslut. Men vägen dit var lång och jobbig med läkning och rehabilitering efter alla de skador hon fick.
Felicia säger själv att hon inte minns så mycket av själva olyckan. Eftersom bägge hennes ben skadades svårt förlorade hon också stora mängder blod, något som resulterade i att hon fick hjärtstillestånd och i praktiken var död i cirka 15 minuter.

- Jag flögs med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala då mina skador var så omfattande och jag förlorade så mycket blod. Förutom benen fick jag flera frakturer i bäckenet, höften, revbenen, bägge händerna och i höger arm. Jag skadade även mjälten och lungorna plus fick en del mjukdelsskador.

Ville absolut rida igen

Tiden på sjukhuset blev en lång och jobbig upplevelse. Hon behövde hjälp till det mesta, samtidigt som hon också fick göra många övningar för att få igång kroppen. Under tiden på sjukhuset började hon inse vidden av sitt öde men hon bestämde sig för att inte låta sig hindras. Drömmen om att åter få sitta på en häst fick henne att kämpa hårt.

Felicia är född och uppvuxen i Bålsta, några mil norr om Stockholm. Hon bor fortfarande kvar där men nu i egen lägenhet. Hästar var tidigt ett intresse, och Felicia fick börja på en ridskola med enbart ponnyer när hon var tre år gammal. Efter några år fortsatte hon sin ridning på Håbo ridklubb där hon red både ponny och stor häst.

Arabstoet Purissima och Felicia har snabbt utvecklats till ett samspelt team.

- Jag ville verkligen utvecklas som ryttare men jag kände inte att jag fick något utrymme eller möjlighet att göra det. Min familj hade inte råd att köpa någon egen häst till mig så jag slutade faktiskt att rida när jag kom upp i tonåren.

Trots avbrottet med hästarna så var det just ridning som Felicia längtade mest efter när hon på sjukhuset kunde konstatera att hon inte hade några ben längre. De var nu amputerade, det ena halvvägs upp på låret och det andra strax ovanför knäleden.

Marie Tulesjö, mamma till en av Felicias vänner, var en av många som hjälpte till att realisera drömmen. Hennes dåvarande arabhäst Miriam ansågs stabil nog för att ha Felicia på ryggen. Den första ridturen, i en westernsadel, gav mersmak och Felicia ville absolut fortsätta med ridningen. Det blev början på en helt ny karriär som ryttare, där drömmen om en plats i landslaget och kanske ett OS hägrar i framtiden.

I dag, fem år senare, rider hon nästan varje dag på egna hästen Purissima, ett 7-årigt arabsto från Kullatorp i Skåne.

- Vi köpte henne för 1.5 år sedan och hon har snabbt anpassat till de speciella behov jag har som handikappad ryttare. Jag kan leda henne vid sidan om rullstolen, hon står snällt still när jag borstar, kratsar hovarna och sätter på tränset. Jag kan till och med sitta upp själv på henne via en speciell trappa i stallet som Maries pappa har konstruerat.

Även om Felicia helst vill göra allt hon klarar av på egen hand, så är det många i hennes omgivning som hjälper till för att både vardagen och ridningen ska fungera.
En mycket viktig roll har Marie Tulesjö som dagligen hjälper Felicia med träning och hantering av Purissima. Marie har även anställt Felicia som elevassistent och administratör på den privata skolan Potentia education i Bålsta som hon är rektor för.

Ungefär en gång i månaden åker Felicia och Marie med Purissima till dressyrryttaren Mads Hendeliowitz på Segersta för träning på en mer avancerad nivå. Felicia är en av Sällskapet Segersta Sportryttares tävlingsryttare.

Siktar mot mästerskap

Karriären för Felicia har snabbt gått framåt och hon har fått stor uppmärksamhet för sin målmedvetna satsning. Under 2015 var hon med i talangprojektet Equitandi Uplandia som arrangerades av Upplands ridsportförbund för lovande unga ryttare inom hoppning och dressyr.

I mars 2016 blev hon utvald att tillsammans med pararyttaren Eva Lundqvist ingå i ATG:s Hopp och talang, där skräddarsydda talangprogram under ett år ger talangfulla ryttare stöd och värdefull kunskap för att bygga en långsiktig, hållbar sportsatsning med sikte mot mästerskap. Och i mitten av april fick hon vara med på en mönstring av paradressyrryttare som hölls på Strömsholm.

Trots att Felicia saknar sina ben klarar hon ändå av att sitta upp på sin häst själv via en specialbyggd trapp.
Felicia rider sin häst Purissima i alla gångarter. Ett spö på varje sida och rösten är hennes hjälper.

Felicia har också nyligen fått ta emot ett stipendium från Stiftelsen Göteborg Horse Show som delades ut på arenan under världscuptävlingarna som hölls i mars. Via det ekonomiska stödet hoppas hon kunna lägga mer pengar på träning och tävling med hästen som ska ta henne ända fram till mästerskapstävlingar som EM, VM och OS.

- Paralympics i Japan 2020 vill jag gärna rida, det vore stort, säger Felicia och ler. Jag letar därför efter ännu en häst för att kunna satsa fullt ut. Men hittills har jag inte hittat rätt häst för mina speciella behov.

Vill motivera andra ryttare

Ryttare med funktionsnedsättning delas in i olika grader beroende på handikapp och vad ryttaren klarar av. Felicia har placerats i grad 2, vilket innebär att man hamnar i mitten mellan ryttarna med svåra handikapp, och ryttarna med lätta handikapp. På tävling rids hästarna bara i skritt och trav. I Sverige finns idag ett 10-tal aktiva paradressyrryttare som tävlar, några av dem tillhör landslaget. Utöver dessa finns också ett betydligt större antal ryttare med funktionsnedsättningar som rider med syfte att få rehabilitering.

Men för Felicia är det just tävling som lockar och hon tävlar ibland även i samma dressyrklasser som ryttare helt utan någon nedsättning.

Även om Felicia får hjälp med mycket i stallet vill hon både borsta och kratsa sin häst.

- När jag kvalificerade mig till SM för pararyttare förra året gjorde jag det på en dressyrtävling för alla typer av ryttare. Jag vill vara ryttaren Felicia, inte den som är handikappad, säger hon.

Hon skulle gärna vilja ha någon annan rullstolsbunden ryttare som förebild men känner inte till någon idrottskvinna i samma situation. Trots att Felicia har en positiv syn på sin framtid finns det dagar då hon saknar sina ben väldigt mycket.

- Jag saknar att inte kunna gå i skogen på egen hand eller att kunna åka och bada med mina kompisar.

Men drömmen om att en dag få rida ett stort mästerskap håller motivationen uppe, och det är just de tankarna som Felicia delar med sig när hon ibland håller föreläsningar för olika grupper. Hur hon med sin positiva livssyn har lyckats skapa ett liv hon känner sig nöjd och lycklig med.

Fem frågor till Felicia Grimmenhag

1. Vad krävs av en lämplig häst för dig?
För mig krävs det en häst som är smart och känslig. Dels för att jag ska kunna rida den men också för att jag ska kunna hantera den från marken. Det krävs också att den har ett "bra huvud" och är stabil.
2. Vilka hjälper/hjälpmedel använder du vid ridning?
Jag använder mig av en sadel som är lite ombyggd och som har kardborreband jag spänner över benen. Sen använder jag ett spö i varje hand som kompensation för skänklar och även rösthjälper.
3. Vilken typ av sadel använder du?
Just nu använder jag en begagnad pfiff sadel. Men när jag hittat min mästerskapshäst ska jag satsa på en ny sadel med mer och bättre anpassningar för mig som ryttare. Bland annat bygga upp mer stöd runt mina ben.
4. Hur locka fler funktionsnedsatta att börja rida/tävla?
Jag tror det handlar om att synas ute i media och genom den väcka intresse hos ryttare med olika slags funktionsnedsättningar. Det är en fantastisk sammanhållning inom para-sporten där alla hjälper alla och är glada för varandras framgångar, vilket är superroligt!
5. Vid sidan om ditt jobb på skolan och ridningen har du också ett eget företag. Berätta!
Jag driver idag ett företag som dels har en tränings-och tävlingsverksamhet med hästarna. Men sedan även en föreläsningsdel som jag ska satsa lite mer på framöver. Jag har som dröm att komma ut och föreläsa om motivation och motgångar och inspirera andra människor, vare sig det är inom ridsporten eller resten av världen.