Månadens profil oktober 2015

Det arabiska fullblodet har alltid haft en stor plats i Christina Wales hjärta. På gården Slängsboda i Roslagen har hon och hennes familj fött upp ett stort antal hästar under åren. Genom ett stort engagemang inom aveln har det blivit många resor världen över.

Möt Christina Wale som Månadens profil på HästSverige.

- Nu för tiden är det min dotter Louise som mest gör det praktiska arbetet, men jag är ändå engagerad inom det mesta som rör hästarna på gården, säger Christina Wale. Det är väldigt roligt att båda mina barn har intresse för gårdens verksamhet på olika sätt, Carl sköter skog och mark och Louise tar ansvar för hästarna.

Bland sina arabhästar trivs Christina Wale bäst. Här med stoet Garuda och fölet Gapache. I bakgrunden Eunora. Foto: Carin Wrange

Gården Slängsboda ligger vackert belägen nära en havsvik i Roslagen. På kuperade marker med såväl fält som skogar betar både får och hästar. Gården, på 120 hektar, har varit i familjens ägo sedan 1930-talet och 1965 flyttade Christina och hennes man Göran hit på heltid.

- Trots att jag växte upp nära Stockholm ville jag väldigt gärna flytta ut på landet. Intresse för djur har jag haft hela livet och här har vi alla år haft många sorters djur. När vi flyttade ut startade vi med 50 pälstackor, två border collie och två hästar.

Christinas föräldrar var hästintresserade och såg till att hon som barn fick rida på ridskola vid Hässelby gård i Stockholms utkant. Somrarna tillbringade hon ofta hon på Bergby gård på Väddö där hon ibland fick hjälpa till att köra ardennerhästar. Det var upplevelser som gav mersmak!

Många hästar från Polen

När Christina kunde köpa sin allra första häst blev det ett arabiskt fullblod. Avelsarbetet inleddes 1972 med ett dräktigt sto med föl vid sidan samt ett ungsto. Familjen köpte bland annat hästar från skådespelaren Jarl Kulles uppfödning på Gregersboda som ligger någon mil från Slängsboda.

Sedan starten i början av 1970-talet har det vuxit upp ett stort antal arabiska fullblod på gården. Grunden till Slängsbodas avelsverksamhet kommer från Polen. 1977 köptes två polska ston, Gomene PL och Peonia PL, som fick flera framstående avkommor. Under årens lopp har flera ston och även hingstar köpts från Polen.

Christina lockar Baida med några äpplen. Stoet, som nyligen köpts in till gården, har goda meriter både från tävling och avel. Foto: Carin Wrange

-Och alldeles nyligen fick vi hem ytterligare ett polskt mycket meriterat sto, Baida, som vi hoppas ska kunna producera ytterligare avkommor, berättar Christina.

Slängsboda har som mest haft 60 hästar på gården, varav tre avelshingstar. Idag finns ett 10-tal hästar inom verksamheten. Många avkommor har blivit framgångsrika både i Sverige och utomlands. De har tävlat inom galopp, distans, hoppning, dressyr, fälttävlan, western och körning.

Slängsbodas avelsmål har sedan starten varit att föda upp friska hästar med ett vänligt och lätthanterligt temperament och samtidigt behålla arabens karakteristiska utseende.

Hästar för många discipliner

Från ett inrett rum ovanför stallet kan fölboxarna övervakas. Här finns även prisrosetter från tävlingar och utställningar. Foto: Carin Wrange

- Vi vill föda upp arabhästar som ska vara både vackra, rastypiska och hållbara. De ska kunna användas inom många hästdiscipliner. Vi hanterar fölen dagligen när de är unga och hästarna rids in vid tre års ålder.
Bland de mer kända uppfödningarna finns Ceasar och Samir som tävlat i galopp, Audi, Fynd och Sahibb som varit framgångsrika inom western, samt Poem och Marsch inom distansritt.

Det arabiska fullblodet har högt anseende i många länder och inom aveln har Polen haft stora framgångar.
- Under vissa perioder har arabhästar med polsk härstamning stått väldigt högt i kurs. Det var särskilt märkbart under 1980-talet då det var lätt att sälja dessa hästar.

Under 1980-talet exporterades många hästar till USA där familjen Wale även drev arabuppfödning på en egen gård i Kentucky. Hästar har också exporterats till Algeriet, Kanada, England, Finland, Norge och Tyskland.

Stoet Eunora PL, här med Louise Wale, har haft stora framgångar på utställningar. Foto: Sofia Forslund

Christina anlitas ofta som domare vid utställningar och avelsvärderingar. Tack vare sina goda kunskaper om rasen har hon vid flera tillfällen bjudits in som domare till många länder runt om i världen. Det har blivit resor inom större delen av Europa, till fler länder inom arabstaterna, bland annat Saudi-Arabien och Qatar, till Australien och Brasilien.

Uppdraget som domare ger förstås ovärderliga kontakter både när det gäller att sälja och köpa hästar. Arabhästen finns över nästan hela världen och det speglar även avelsarbetet.

- I år har vi betäckt med en hingst ZT Zhakfantazy som är stationerad i Österrike men själv är född i Brasilien, berättar Christina.

Ett av gårdens nuvarande ston är Eunora PL som 2013 köptes in från Polen till Slängsboda stuteri. Hon är dotter till den mycket berömda hingsten Gazal Al Shaqab som ägs av Al Shaqab i Qatar. Eunora har haft flera föl och blev 2014 Brons Champion på Svenska Riksutställninngen och Årets arab i Sverige.

Engagerad i hästavelsförbund

Det finns cirka 7 000-8 000 arabiska fullblod i Sverige och rasens storlek är tämligen stabil. Hästarna är registrerade i Svenska Arabhästföreningen som bildades 1964 och Christina har länge engagerat sig för att utveckla avelsarbetet. Hon var under många år aktiv i styrelsen i SAHF, bland annat som ordförande.

Hon har numera med i styrelsen för Svenska Hästavelsförbundet (SH) som bildades 1985 och är en samlande organisation för 33 olika hästraser som finns i landet.

För de numerärt små raserna, i nuläget tio raser, som till exempel Amerikansk curly, dartmoorponny och clydesdale, har SH ansvar för reglementen och avelsvärderingar samt utfärdanden av hästpass för individer.  

För de raser som har fler hästar registrerade, bl a SAHF och Föreningen Nordsvenska hästen, är SH också serviceorganisation via tecknade avtal.

Christina Wale vill gärna umgås med sina hästar. Här med fölet Gapache. Foto: Carin Wrange

- Vi som sitter i SH:s styrelse har alla erfarenhet av hästavel och vår uppgift är att främja aveln för alla de olika raserna som finns samlade i förbundet. Det är bland annat viktigt att det görs avelsvärdering och hålls premiering för uppnå en sund avel.

Christina är också aktiv inom hästnäringens miljökommitté. Kommitténs uppgift är att lyfta miljö- och klimatfrågor inom näringen. En gemensam syn och hantering av de här frågorna stärker hästnäringens legitimitet i samhället. Det är viktigt att bland annat politiker blir medvetna om detta.

- Samtidigt måste vi inom hästnäringen själva bli bättre på att ta vara på den kunskap om hästhållning som var så stark i Sverige, men som en del av dagens hästägare tyvärr saknar. Det kanske inte räcker att rida några år på ridskola för den som vill köpa egen häst. Här måste vi bli bättre på att lära nya hästägare hur man håller häst på ett säkert sätt.

Christinas hästliv har i första hand präglats av att föda upp hästar och hantera dem på hemmaplan. Någon tävlingsmänniska har hon aldrig varit, den uppgiften har hon överlåtit till andra, bland andra dottern Louise som tävlat i flera discipliner, som till exempel galopp och westernridning.

- För mig är samspelet med hästarna det centrala, och det som fascinerar mig. Vi har vid flera tillfällen tagit emot ungdomar som behövt få en paus från skola eller jobb, och det är fantastiskt att se hur bra de mår när de fått umgås med hästarna en tid. Kontakt med djur får människor att ta ansvar och må bra.

Rubrik

1. Varför är just arabhästen din favoritras?
Den är intelligent, kommunikativ och mångsidig.
2. Tycker du att aveln av arabhästar utvecklas i rätt riktning?
På det stora hela ja, men naturligtvis finns det saker vi behöver arbeta på inom rasen
3. Vilken av Slängsbodas hästar har störst plats i ditt hjärta?
Det är stoet Shimmy.
4. I januari 1980 brann stallet på Slängsboda. Vad hände?
Det var minus 20 grader kl 5 på morgonen och stallet stod i ljusan låga. 12 hästar och 180 får fanns därinne. Att bevara lugnet var det viktigaste. Min man Göran kunde trots röken och hettan öppna boxdörrarna till stostallet, men hästarna stod kvar, boxen var ju tryggheten. Shimmy, mitt speciella sto, som alltid kom när jag ropade på henne, gnäggade till svar och kastade sig ut och drog med sig de andra utom ett sto med ett fem dagar gammalt föl. Brandmännen som inte trodde att det gick att rädda bad jag: ” gå in och släpa ut fölet i benen så kommer stoet efter” och det gjorde hon! Med sorg i hjärtat fick vi lämna hingsten och två valacker kvar i en annan del av stallet. Fåren, tack vare en tam tacka, lyckades brandmännen få ut och kasta över staketet ut i snön. Alla djur vill ju tillbaka till den ”trygga boxen” oavsett det hemska som händer runt omkring.
5.Tror du intresset för häst kommer att vara fortsatt högt?
Ja, hästsporten, är efter fotboll, den näst största ungdomsidrotten och är en näring som omsätter mellan 40 -50 miljarder kronor per år.